oogkleppen 1.webp

PLASTIKOS

Plastic begon ooit als het symbool voor modernisering, als het onverwoestbare wondermiddel. Maar langzaam is plastic veranderd in het symbool voor de wegwerpmaatschappij. Een systeem waarin we blijven produceren, gebruiken en weggooien. Plastic is overal om ons heen en verdwijnt nooit. We eten, drinken en ademen per dag 5 gram plastic. Dat is evenveel als het gewicht van een bankpas.

Ik vind dat we nog lang niet uitgepraat zijn over de steeds urgenter wordende problemen door de wegwerpmaatschappij. Hoe bestaat het dat we hier van weg blijven kijken? En belangrijker, hoe komen we ervan af? Wat kan ik als sieraadontwerper doen om daaraan bij te dragen?

Met mijn collectie sieraden van plastic pasjes wil ik mensen bewust laten ervaren wat we eigenlijk de hele dag doen. Hoe gemakkelijk we producten kopen en weer weggooien.  Het doel van mijn sieraden is om deze verleidingen te vermijden en ons koopgedrag te veranderen. Ik denk dat als we bewust omgaan met de materialen om ons heen en beseffen dat de voorraad eindig is, we een heel eind kunnen komen met echte verandering. 

Esmee Muylwijk